Suplementy diety Vilcacora
Vilcacora (Uncaria tomentosa) to zdrewniałe, jasnobrązowe pnącze (liana). Roślina jest dość wysoka – dorasta nawet do 30 metrów. Jej liście są sercowatego lub jajowatego kształtu. U ich nasady znajdują się dwa zielone, lekko wygięte kolce. Czworokanciasta, brązowa od spodu łodyga z wyraźnie widocznym, najczęściej czerwonawobrązowym nerwem głównym, jest gładka (u starszej rośliny) lub pokryta włoskami (u młodszych okazów). Kwiaty o pomarańczowym zabarwieniu są zebrane w wyrastające z kątów liści główkowate kwiatostany mające od 1,5 do 4 cm. Owoc o kształcie torebki zawiera 2–3-milimetrowe nasiona.
Uncaria tomentosa występuje na wysokości do 800 m n.p.m. w lasach tropikalnych Amazonii, gdzie zwykle oplata inne rośliny mocną, twardą łodygą, a niekiedy w Kolumbii, Ekwadorze, Gujanie, Wenezueli, Trynidadzie, Surinamie oraz w Ameryce Środkowej (Gwatemali, Kostaryce, Panamie), gdzie rośnie dziko, choć w rejonach tych podejmuje się także jej uprawę. Zawarte w vilcacorze liczne substancje czynne wspierają układ immunologiczny odpowiadający za odporność organizmu, a ponadto pomagają w utrzymaniu prawidłowego stanu stawów. Vilcacora spoza peruwiańskich obszarów amazońskich nie wykazuje tak cennych właściwości.